Kako izabrati prve penje?

Kako izabrati prve penje?

Penjačice ili penje su posebna obuća za penjanje koje pristaju drugačije od bilo koje druge vrste cipela koje posjedujete. Želite da podupiru vaše stopalo, omogućuju puno osjećaja i lijepe se na površinu bez klizanja.

Razmislite o ovim stvarima kad odabirete prve penje. Neki savjeti:

Početnicima i djeci penje bi trebale biti umjereno tijesne, poput čvrstog rukovanja, a ne bolnog stiska.
Početnici se mogu odlučiti za čvršće, ravnije cipele. Budite svjesni da o penjanju nemate pojma i da ćete noge stavljati kao da su u čizmama.
Iskusniji sportski penjači često žele ekstremno tijesne penjačice. Ovo uistinu postaje bitno na višim ocjenama, ali ne i na početku, posebno ne kod djece.

Ako možete, osobno isprobajte penje u trgovini i pokušajte ih opteretiti na prednjem dijelu ako trgovina ima klupicu s nožištima za probu. 

Penjačice je poželjno prije uporabe malo razgaziti na način da ih obučete i šetate po kući u nekoliko navrata po par minuta. Jedna anegdota iz Splita glasi da je početkom 21. stoljeća jedna penjačica HPD Mosor krivo razumjela ovaj savjet i s penjama otišla u grad u izlazak. Malo je reći da joj stopala nisu bila zahvalna. Kate, ako ovo pročitaš javi se!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *